Stödstrumpor ger dig många fördelar, men det finns även en del biverkningar som kan uppstå vid felaktig användning.
I den här artikeln går vi igenom de potentiella biverkningar som finns samtidigt som vi ger dig råd och tips om hur du minimerar risken för biverkningar av dina stödstrumpor.
Biverkningar av stödstrumpor
Hudirritation och klåda
Den vanligaste biverkningen av stödstrumpor är hudirritation och klåda. Det kan man få exempelvis när strumporna sitter för tight, vilket gör att strumporna får en för hög friktion mot huden, särskilt om de bärs under långa perioder utan paus.
Hudirritation och klåda kan också uppstå om du har känslig hud eller om strumporna är tillverkade av material som inte andas tillräckligt bra.
Så undviker du hudirritation och klåda
Köp stödstrumpor som är av bra kvalitet
Satsa på stödstrumpor av hög kvalitet som är tillverkade av material som andas såsom bomull, ull eller bambu. Vi erbjuder ett brett utbud av stödstrumpor som både är bekväma och skonsamma mot huden.
Köp stödstrumpor som har rätt storlek
Se till att dina stödstrumpor har rätt storlek för att således minimera den friktion som uppstår. Använd vår storlekstabell för att hitta den perfekta passformen. Alla stödstrumpor vi säljer har en storlekstabell som är enkel att använda sig av och begripa hur den fungerar.
Låt huden vila ibland
Ta av stödstrumporna regelbundet, särskilt ifall du tänkt att sova, för att således låta huden andas. Det är särskilt viktigt att låta huden andas ifall du märker av irritation eller klåda.
Tryckmärken och blåmärken
Stödstrumpor är utformade för att ge kompression, men om de sitter för hårt eller inte är korrekt påsatta kan de orsaka tryckmärken och/eller blåmärken. Vanliga anledningar till denna biverkning är om strumporna är för små eller om de är slitna/trasiga.
Så undviker du tryck- och blåmärken
Använd stödstrumpor som har rätt storlek
Se till att du väljer stödstrumpor av rätt storlek genom att använda dig av våra storlekstabeller. Att stödstrumporna har en korrekt passform är viktigt för att kunna minimera risken för tryckmärken och blåmärken.
Byt ut dina stödstrumpor om de är trasiga eller slitna
Slitna eller skadade stödstrumpor kan ge ojämnt tryck, vilket kan orsaka blåmärken och tryckmärken. Byt därför ut dina stödstrumpor så fort du känner att de har förlorat sina stöttande egenskaper.
Försämrad blodcirkulation
Även om stödstrumpor är designade för att förbättra blodcirkulationen kan felaktig användning av stödstrumpor leda till motsatt effekt, alltså till en försämrad blodcirkulation. Om strumporna sitter för tajt, används felaktigt eller bärs för länge, till exempel över natten, kan det leda till en försämrad blodcirkulation.
Men det finns faktiskt stödstrumpor som är designade för att kunna bäras över natten, vilket du kan läsa i vår artikel om att ha på sig stödstrumpor på natten.
Så undviker du att få en försämrad blodcirkulation
Välj stödstrumpor med rätt kompression
Använd stödstrumpor med den kompressionsgrad som passar för de behov du har.
Sov utan strumporna på
Det är smartast att inte sova med stödstrumporna på för att således kunna undvika att blodcirkulationen försämras.
Känn efter om hur dina ben mår
Om dina ben känns svullna eller om strumporna känns obekväma, ta av dem omedelbart och kontrollera att inga märken eller hudförändringar syns, såsom blåmärken.
Bensår
Bensår är en mycket ovanlig, men samtidigt allvarlig biverkning som kan uppstå om stödstrumporna exempelvis används felaktigt eller sitter för tajt. Bensår är särskilt vanligt hos äldre personer med känslig hud och kanske åderbråck i benen.
Så undviker du bensår
Säkerställ att du har stödstrumpor av rätt storlek: Det är viktigt att stödstrumporna sitter slätt mot huden, alltså att de inte har några veck som kan orsaka skav.
Ta av strumporna om du känner obehag
Om du känner av kraftiga skav, svullnader eller smärtor, ta då av dig strumporna omedelbart och rådfråga sjukhuspersonal om vad du ska göra.
När ska man sluta använda stödstrumpor?
Det är viktigt att vara lyhörd inför kroppens signaler när du använder stödstrumpor. Om du upplever något eller några av nedanstående symtom bör du ta av dig strumporna och kontakta sjukvårdspersonal:
- Du har ihållande smärta och/eller obehag i benen.
- Du märker av en ökad svullnad eller missfärgning av huden.
- Du märker av domningar eller stickningar i benen.
- Du märker av blåmärken eller tryckmärken som inte försvinner efter att du tagit av dig strumporna.
Vanliga frågor och svar
Vilken grupp människor löper störst risk för biverkningar?
De som löper störst risk för biverkningar av stödstrumpor är äldre personer, personer med känslig hud, personer med diabetes och de som lider av åderbråck i benen.
Varför har äldre personer en ökad risk för biverkningar av stödstrumpor?
Äldre människor har ofta känsligare hud och kan ha svårare att sätta på sig stödstrumporna på ett korrekt sätt, vilket ökar risken för biverkningar av stödstrumporna.
Hur påverkar diabetes risken för biverkningar?
Diabetes ökar risken för biverkningar vid användning av stödstrumpor. Detta då de kan ha minskad känsel i benen, vilket gör det svårare för dem att upptäcka om strumporna sitter för tajt.
Detta kan leda till allvarligare komplikationer, men om du har din diabetes under kontroll är risken för biverkningar låg.
Hur kan man undvika biverkningar av sina stödstrumpor?
För att minimera risken för biverkningar av dina stödstrumpor, se till att:
- Tvätta dina stödstrumpor regelbundet de tvättråd som finns.
- Välja rätt storlek och rätt kompression på dina stödstrumpor.
- Inte sova med stödstrumporna på.
- Ta av dina stödstrumpor om du känner obehag såsom domningar eller smärta.
- Undvika att använda slitna eller skadade stödstrumpor.
- Köpa stödstrumpor av hög kvalitet som både sitter bra och låter huden andas.
För att sammanfatta läget: att välja rätt stödstrumpor och att använda dem på rätt sätt är viktigt för att undvika biverkningar, och för att kunna dra nytta av de många fördelar som finns med att använda stödstrumpor.
Läs mer: Varför ska man använda stödstrumpor?